PULPWRAP & ΑΜΠΕΛΟΚΟΜΙΑ

Το ευέλικτο προστατευτικό φυτών

Το Pulpwrap, με στόχο τη διερεύνηση της καταλληλότητας του ως προστατευτικό φυτών, δοκιμάστηκε στην προστασία νεαρών αμπελιών σε συνεργασία με το «Κτήμα Λίγας» .

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από τον αμπελουργό-οινοποιό Ιάσων Λίγα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Για τους σκοπούς της δοκιμής, το φύλλο Pulpwrap διαμορφώθηκε σε κυλινδρική μορφή, ώστε το προστατευτικό εύκολα να μπορεί να τοποθετηθεί γύρω από τα νεαρά κλήματα. Καθώς ο επιλεγμένος αμπελώνας είναι εκτεθειμένος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (ήλιο, άνεμο, βροχή), για τη συγκράτηση του προστατευτικού στη θέση του, το προϊόν θάφθηκε κατά μερικά εκατοστά στο έδαφος, ενώ παράλληλα για περαιτέρω ενίσχυση χρησιμοποιήθηκε και μπετόβεργα ως ράβδος στήριξης. Για να εξασφαλιστεί η αντοχή της ένωσης του Pulpwrap στους δυνατούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατά την εγκατάσταση του ώστε η «ραφή» να κοιτάζει προς το Νότο.

Από τη δοκιμή προσδιορίστηκαν πολλαπλά οφέλη:

  1. Η χρήση του διευκολύνει την πρώιμη ανάπτυξη των νεαρών αμπελιών, αυξάνοντας το ποσοστό επιβίωσής τους, δημιουργώντας παράλληλα έναν ισχυρότερο κορμό με λιγότερους πλευρικούς βλαστούς για μειωμένο κόστος εκπαίδευσης και εργασίας.
  2. To Pulpwrap αγκαλιάζει τα νεαρά αμπέλια δημιουργώντας ένα μικρόκλιμα, ιδιαίτερα ευεργετικό για αυτά. Προστατεύει τα φυτά με επιτυχία από τον σκληρό πρωινό και απογευματινό καλοκαιρινό ήλιο, διασφαλίζοντας ένα σωστό εσωτερικό φωτισμό ο οποίος δεν αφυδατώνει και δεν καίει το νέο αμπέλι. Ταυτόχρονα, λειτουργώντας ως ένα ανθεκτικό φράγμα προστατεύει τα αμπέλια από τους ισχυρούς ανέμους και τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
  3. Σε αντίθεση με τις αντίστοιχες λύσεις από πλαστικό οι οποίες εγκλωβίζουν την υγρασία, η πορώδης επιφάνεια του Pulpwrap εξασφαλίζει σωστό αερισμό και μία ήπια ανταλλαγή υγρασίας και θερμοκρασίας, για διευκόλυνση της λειτουργίας αναπνοής των νεαρών αμπελιών και περιορισμό της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών.
  4. Οι κώνοι του Pulpwrap σε συνδυασμό με το ύψος του κυλίνδρου που δημιουργείται, δημιουργούν μία μορφή προστατευτικού η οποία αποτρέπει τα μικρά (π.χ. κουνέλια, ασβούς, λαγούς) αλλά και τα μεγαλύτερα ζώα (π.χ. αγριογούρουνα, ελάφια, αγελάδες, σκυλιά) από το να δαγκώσουν το προστατευτικό και να τραφούν με τα νεαρά φύλλα και το τρυφερό φρούτο του νεαρού αμπελιού. Αποτελεσματικό και έναντι δυνητικά επιβλαβών εργασιών συντήρησης.
  5. Το εύκολο άνοιγμα και κλείσιμο του Pulpwrap διευκολύνει την επιθεώρηση του νεαρού αμπελιού και το κλάδεμα, ενώ παράλληλα παρέχει πρόσβαση για χειρωνακτική εργασία στο αμπέλι κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
  6. Τα προστατευτικά αμπελιών συνήθως εξυπηρετούν τα νεαρά αμπέλια για τα πρώτα 3 χρόνια από την τοποθέτηση τους. Με την παρέλευση του χρονικού αυτού διαστήματος, οι αμπελουργοί καλούνται να τα απομακρύνουν. Η απομάκρυνση αυτή είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία όμως μπορεί να μην είναι απαραίτητη στην περίπτωση του Pulpwrap, το οποίο παράγεται από διαμορφωμένο χαρτοπολτό, ένα φυσικά βιοδιασπώμενο υλικό.
  7. Η συσκευασία του Pulpwrap σε δέματα μειώνει δραστικά τον όγκο προς μεταφορά στο αμπέλι, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και χειρισμού. Ιδιαίτερα σημαντικό στις περιπτώσεις εκείνες όπου τα αμπέλια βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές και η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων είναι επιθυμητή. Η εύκολη σύμπλεξη των κώνων δίνει τη δυνατότητα γρήγορης και επί τόπου συναρμολόγησης των προστατευτικών. Ο χώρος μεταξύ των κώνων επιτρέπει την εύκολη προσάρτηση ράβδων στήριξης για ενισχυμένη στερέωση.
  8. Οι διαστάσεις του φύλλου Pulpwrap (600 * 400 * 23,5mm), επιτρέπουν τη δημιουργία ενός προστατευτικού με ύψος είτε 60cm είτε 40cm. Τα χαμηλότερα προστατευτικά προστατεύουν από εργασίες συντήρησης, ενώ τα ψηλότερα προστατευτικά παρέχουν και προστασία από ζώα.
  9. Η ευελιξία στο σχηματισμό της επιθυμητής διαμέτρου επιτρέπει τη δημιουργία ενός προστατευτικού το οποίο θα δίνει τον απαιτούμενο χώρο για την πλήρη ανάπτυξη των φύλλων του φυτού και τον επαρκή φωτισμό για απρόσκοπτη φωτοσύνθεση.
  10. Ο διαμορφωμένος χαρτοπολτός είναι ένα ανθεκτικό υλικό, το οποίο επιτρέπει στο Pulpwrap να χρησιμοποιηθεί ως ένα στιβαρό προστατευτικό κατάλληλο για όλους τους τύπους αμπελιών, ακόμα και για πολύ νεαρά δέντρα. Ο χρόνος ζωής του εξαρτάται από τις εδαφολογικές και καιρικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Μέχρι στιγμής το προϊόν έχει δοκιμαστεί για μία σεζόν σε αμπελώνες εκτεθειμένους σε σκληρούς βόρειους ανέμους, με απόλυτη επιτυχία χωρίς να εμφανίσει σημάδια καταπόνησης και η δοκιμή συνεχίζεται.

Με την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της δοκιμής, ο αμπελουργός-οινοποιός Ιάσων Λίγας αναφέρει σχετικά: 

«Το Pulpwrap είναι ένα εξαιρετικό προϊόν από 100% ανακτημένο χαρτί, το οποίο άντεξε με επιτυχία  τη δοκιμή στις δύσκολες καιρικές συνθήκες των ορεινών χωραφιών της περιοχής της Πέλλας. Μία περιβαλλοντικά φιλική και οικονομική λύση για την προστασία των νεαρών αμπελιών μας και αναμφίβολα ένα προϊόν το οποίο θα δούμε να χρησιμοποιείται σε ολοένα και περισσότερους αμπελώνες ως προστατευτικό στο μέλλον. Μία πρακτική επιλογή ακόμα και για αμπελώνες μεγάλης έκτασης και μία κατάλληλη λύση ακόμα και για νεαρά φυτά φυτωρίων (π.χ. τομάτες, πιπεριές) τα οποία χρειάζονται προστασία στα αρχικά ευάλωτα στάδια της φύτευσης».

Pulpwrap as plant protection